(علم) جای چیزی را تنگ نمی کند، و برای خودش جا باز می کند؛ و به دیگران هم جا می دهد؛ خاصیت علم این است. علم مزاحم هیچ کسی نیست! یک بیان نورانی حضرت امیر دارد که(کلّ وعاء یضیق بما جعل فیه الا وعاء علم)؛ یعنی علم گرچه در ظرف جان آدم قرار می گیرد،امّا با تمام مظروف های عالم فرق می کند. زیرا هر مظروفی وقتی وارد ظرف شد، جا را تنگ می کند،اما آن طلبه یا دانشجویی که می تواند ده مطلب علمی بفهمد. همین که پنج مطلب علمی فهمید، الان پانزده مطلب می فهمد! این پنج مطلب نه تنها جا نگرفت،بلکه جا داد!! فرمود: بدانید، یعنی بدانید که علم ظرفیت می آورد،نه ظرفیت کم بکند!آنکه با دیگری نمی سازد،عالم نیست!(کلّ وعاء یضیق بما جُعل فیه الّا وعاء العلم فانه یتسع به) این اصل اول.
فرمود: حالا که معلوم شد العلم ما هو،بکوشید عالم بشوید،جای خالی نداشته باشید،نگوئید بس است! اولین لحظه جهل یک طلبه یا دانشجو این است که بگوید من فارغ التحصیل شدم!! مگر آدم دهن باز می کند،می گوید به این که من فارغ التحصیل شدم!! تا نفس می کشیم،درس و بحث ؛فرمود: بکوشید که ظرف دانش باشید، محدودیت ندارد! هرچه علم آمد،ظرفیت عالم بیشتر می شود،وسیعتر می شود؛ این اصل دوّم.
حضرت فرمود:اینکه من گفتم شما ظرف علم باشید...؛ ما یک استخر داریم که ظرف آب است،یک چشمه داریم که ظرف آب است. فرمود: استخر نباشید،تا آخر مقلّد نباشید؛شما بکوشید(کونوا ینابیع العلم)، چشمه باشید که از خود شما بجوشد؛وگرنه مرتّب استخر باشید و کشاورزی، بالاخره از جای دیگر آب می گیرید! و اگر یک وقتی تحریم کردند و راه آب را بستند،دانشگاه دیگر فلج می شود. فرمود: شما دانشجو هستید،دانشگاه دارید؛بکوشید که خودتان چشمه علم باشید که کسی نتواند تحریم بکند! چشم تان به زید و عمرو باشد،به بیگانه باشد همین خطرها هست!!